Plăcinte cu urdă sau brânză de vaci

 


Ingrediente:

Maia:
- 25 gr drojdie proaspata sau 1 plic de 7 g de drojdie uscată
- 1 lingură zahăr
- 5 linguri lapte
- 2 linguri faină

Aluat:
- 600 gr faină
- 4 gălbenușuri
- 130 gr zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 320 ml lapte
- coaja rasă de la o jumătate de lămâie și o jumatate de portocală 
- 50 gr untură și 50 gr unt
- 4 linguri ulei
- un vărf linguriță de sare

Umplutura:
- 650 gr urdă sau brânză de vaci
- 4 linguri zahăr 
- 3 ouă
- stafide
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 lingură smântănă
- coaja rasă de la jumătate de lămâie si jumătate de portocală
- la brânza de vaci se adaugă si trei linguri de griș

Începem cu maiaua - într-un bol adăugăm toate ingredientele de mai sus și amestecăm până la omogenizare.
O lăsăm deoparte aprox. 10 min.

Între timp, adaugăm in bolul mixerului făina, gălbenușurile, zahărul, zahărul vanilat, cojile de lămâie și portocală, sarea și maiaua.
Începem frământarea și treptat adăugăm laptele călduț și mai lăsăm la frământat 5 min.
Încorporăm pe rând și untura și untul topite și frământăm apro. 15 min.
Aluatul trebuie să fie mai moale.
Încorporăm și uleiul și apoi lăsăm aluatul la crescut în bolul acoperit cu un prosop de bucătărie, sau folie alimentară, pentru aprox. 1 h si 15 min. 


După ce aluatul a crescut îl scoatem pe masa / blatul de bucătărie uns cu ulei. Tăiem jumatate de aluat, întindem un dreptunghi și porționăm bucăti pătrate în mijlocul carora adăugăm umplutura. 
Apoi împaturăm plăcintele prin unirea celor patru colțuri in mijlocul placintei și le așezăm în tavă tapetată cu hârtie de copt.

Le mai lăsăm 10 min la crescut in tavă, le ungem cu ou și le punem la copt in cuptorul încins la 180 ° C pentru aprox. 30 - 40 de min (până sunt rumenite). 




Poftă bună!



Comentarii