Un tort delicios si usor de preparat, chiar daca initial poate parea ceva complicat.
Blat (pentru o tava cu diametrul de 28 cm):
7 oua
7 linguri de zahar
7 linguri de faina
1 lingura cu varf cacao
un praf de copt
5 linguri de ulei
4 linguri de lapte
Se separa ouale si albusurile se bat spuma tare cu mixerul la viteza maxima; se adauga zaharul si se continua mixarea pana sunt o bezea tare.
Se reduce viteza mixerului (pe treapta 1) si se adauga pe rand galbenusurile. Cand e omogenizata compozitia se adauga pe rand laptele si uleiul si se mai mixeaza putin, pana sunt amestecate.
Se opreste mixerul si se adauga faina, praful de copt si cacaoa. Acestea se amesteca cu o spatula, cu miscari largi pentru a nu se lasa compozitia si pentru a ramane aerata.
Tava se unge cu unt sau untura si se tapeteaza cu faina.
Compozitia de blat se pune in tava si se coace la 170° C pana ce blatul este crescut bine si ferm (aprox. 30-35 de min).
Piure de fructe:
Intre timp se pun pe foc, intr-o craticioara, 250 gr de fructe de padure (fie proaspete, fie congelate) cu trei linguri de zahar si se lasa la fiert 5 min - sa se inmoaie putin fructele.
Se iau de pe foc si se dau prin sita pentru a obtine un piure de fructe, care se lasa la racit.
Crema:
500 gr mascarpone
300 ml iaurt grecesc (10% grasime)
250 gr zahar pudra (sau dupa gust)
3 plicuri zahar vanilat
400 ml frisca lichida
1 plic gelatina alimentara
Se mixeaza pe treapta mica mascarponele cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga iaurtul si gelatina topita, care s-a hidratat anterior (se pune gelatina intr-un ibric cu 2 linguri de apa si se lasa la hidratat. Ulterior se topeste pe bain marie si se lasa putin sa se domoleasca).
Crema de mascarpone se amesteca cu frisca batuta tare.
Crema astfel obtinuta se imparte in doua parti si intr-una din ele se adauga piureul de fructe de padure si se amesteca bine.
Gustati crema cu fructe de padure si, daca este nevoie, mai adaugati zahar, fructele fiind acrisoare.
Asamblare:
Cand blatul este racit se taie in trei parti egale.
Se pune prima parte de blat, se aseaza un inel detasabil in jurul lui si se insiropeaza cu un sirop facut din apa cu zahar si vanilie.
Peste prima parte se intinde jumatate din crema de mascarpone, cateva fructe de padure proaspete (sau de la congelator) si jumatate din crema cu fructe de padure.
Se aseaza a doua parte din blat, se insiropeaza si se intind cele doua straturi de crema ramase, cu fructe de padure intre ele. Se pune a treia parte din blat si se insiropeaza.
Se lasa cateva ore la frigider sau chiar peste noapte si dupa ce se scoate inelul detasabil se orneaza dupa preferinte.
Rezultatul final ar trebui sa arate cam asa:
Comentarii
Trimiteți un comentariu