Tort RED VELVET

 

Ingrediente - pentru tort cu diametrul de 18 cm:

Blat (o sa aveti nevoie de doua tavi cu diametrul de 18 cm):
- 320 gr faina
- 180 gr oua (aprox. 3 oua de marime medie)
- 270 gr zahar
- 240 gr chefir
- 120 gr ulei de floarea soarelui
- 12 gr cacao
- 1 plic praf de copt
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- colorant alimentar gel rosu

Sos de zmeura:
- 180 gr zmeura proaspata sau congelata
- 55 gr zahar
- coaja de la o lamaie
- 14 gr amidon de porumb
- 45 ml apa

Crema:
- 550 gr crema de branza (Philadelphia, Almette, Goldessa etc.)
- 100 ml smantana pt frisca (min. 30% grasime)
- 70 - 90 gr zahar pudra 
- 1 plic zahar vanilat / esenta de vanilie de calitate

Crema pentru ornat tortul:
- 500 gr crema de branza 
- 100 ml smanatana pt frisca (min. 30% grasime)
- 80-100 gr zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat / esenta de vanilie de calitate

Blatul: puneti ingredientele lichide (chefirul, ouale, uleiul - care trebuie sa fie la temperatura camerei) intr-un bol si mixati cu zaharul 2 min, la viteza medie.
In alt bol amestecati faina, cacaua, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si, dupa ce ati mixat ingredientele lichide, cerneti amestecul de faina cu cacao si praf de copt in bolul mixerului si continuati sa mixati la viteza medie pana sunt bine omogenizate.
Apoi adaugati colorantul rosu si mixati pana sunt bine amestecate (eu am folosit 10 gr colorant rosu gel de la Dr. Oetker si 3 lingurite colorant rosu lichid, profesional).






Pregatiti doua forme de tort cu diametrul de 18 cm, asezati hartie de copt in tava (nu e nevoie sa fie si pe margini), impartiti aluatul obtinut in mod egal in cele doua tavi si puneti-le la copt la 160° C pentru 42 de min. 
Lasati blaturile la racit si dupa ce sunt reci inveliti-le in folie alimentara si lasati-le la frigider cateva ore (poate chiar peste noapte).

Pentru sosul de zmeura adaugati zmeura cu zaharul si coaja de lamaie intr-un bol si puneti-le la fiert pentru 5 min.
Apoi amestecati amidonul cu apa si adaugati-le peste zmeura. Mai fierbeti 2-3 min, pana se ingroasa sosul si il lasati la racit.

Crema:
Puneti crema de branza, smantana lichida si zaharul intr-ul bol si mixati pana obtineti o crema densa si bine inchegata. 


Asamblare:

Incepeti prin a nivela blaturile de tort. Taiati partea superioara a blaturilor si apoi fiecare blat in doua. 

Intr-o punga de patiserie/pos adaugati un sfert din crema si taiati varful pungii.
Mai apoi asezati pe platou prima bucata de blat, faceti un cerc din crema pe marginile blatului  si apoi adaugati in interiorul cercului sosul de zmeura.
Acoperiti sosul de zmeura cu crema si continuati cu urmatorul blat. 
Continuati cu alt strat de crema si sos de zmeura, blat, crema, blat.
Imbracati tortul cu putina crema, daca a mai ramas, si puneti-l la frigider pt cateva ore.




Preparati crema pentru ornat si ornati tortul dupa preferinte.








Pofta buna!











Comentarii