Briose cu cafea si umplutura de banane caramelizate

 


Ingrediente (pentru 11-12 buc):

Blat:
- 70 gr unt cu 82% grasime 
- 110 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat sau o lingurita esenta de vanilie de calitate
- 120 gr oua (~2 oua de marime medie)
- 145 gr faina 
- 30 gr cacao
- 1 plic praf de copt
- 140 gr lapte
- 1,5 - 2 linguri cafea solubila pudra 
- 33 gr ulei

Untul, ouale si laptele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Crema:
- 400 gr crema de branza 
- 80 gr unt cu 82% grasime
- 70 gr zahar pudra
- 15 gr cacao

Umplutura:
- 120 gr banane (~o banana medie)
- 20 gr unt
- 2 linguri zahar (puteti folosi si zahar brun)
- optional: 20 ml coniac sau rom

                                       
Blatul - adaugam untul, zaharul si vanilia in bolul mixerului si mixam la viteza mica, pana devin cremoase (2-3 minute).
Adaugam ouale si mixam bine pana se omogenizeaza.
Continuam cu adaugarea uleiului si mixam. 
Ingredientele uscate - faina, praful de copt, ness-ul si cacaua - le cernem intr-un bol si le adaugam peste crema de unt, mixand in continuare. 
Ultimul ingredient pe care il adaugam este laptele si mixam inca 30-60 de secunde, pana sunt bine omogenizate.

Punem compozitia intr-un poș si, pentru a obtine briose egale, cantarim in fiecare hartie pentru briosa  50 - 60 gr de compozitie, in functie de marimea recipientelor in care coaceti briosele (tava pentru briose sau recipient de aluminiu).

Preincalzim cuptorul la 160° C si coacem birosele pentru 20-25 min.
Lasati-le sa se raceasca la temperatura camerei.

Umplutura: curatam banana si o taiem felii. 
Intr-o tigaie adaugam untul si zaharul si amestecam. Cand sunt topite, si zaharul caramelizat, adaugam bananele si intoarcem pe ambele parti.
Le lasam putin la foc mare si adaugam alcoolul, daca dorim sa adaugam si le mai lasam putin la foc. 

Punem bananele caramelizate intr-un bol si le punem la frigider.

                                          

Crema:
- Punem untul in bolul mixerului si il mixam 2 min; adaugam zaharul pudra si cacaua si continuam mixarea. Adaugam crema de branza si mixam la viteza medie pentru 3-4 min, pana ingredientele sunt bine amestecate si crema fina.
Daca vi se pare prea moale crema lasati-o la frigider 20-25 min.

Dupa ce s-au racit briosele, faceti o gaura in mijlocul blatului, fie cu instrument special pentru aceasta, fie cu un cutit. Umpleti mijlocul brioselor cu bananele caramelizate. 



La final ornati briosele cu crema de branza si decorati-le cum doriti (fructe, ciocolata, bombonele etc.).




Pofta buna!







Comentarii