Ingrediente foi:
- 170 gr de zahăr
- 2 ouă
- 50 gr unt (sau 30 gr unt si 20 gr untura)
- 3 linguri cu miere
- 1 linguriță bicarbonat
- 400 - 450 gr faina (cât cuprinde)
- un borcan dulceață de caise/măceșe/prune
Zahărul, ouăle, untul, mierea și bicarbonatul se pun într-o cratiță, se amestecă și se fierb pe foc mic până când capătă o culoare aurie și se îngroașă puțin.
Se lasă câteva minute să se domolească și se încorporează făina pe rând (începeți cu 350 gr de făină și adăugați pe rând până obțineți un aluat ferm, dar nu foarte vârtos/tare - poate sunt suficiente 400 gr sau poate mai mult - în funcție de consistență).
Aluatul pentru foi trebuie ținut călduț tot timpul (este mai ușor de întins).
Împărțiți aluatul în 4 părți egale și coaceți patru foi pe dosul tăvii timp de 7-8 minute la 180° C. Întindeți foile pe tava caldă, direct pe foaia de copt tăiată după dimensiunea tăvii.
Eu folosesc cantitățile menționate la o tavă cu dimensiunile de 22x35 cm. (Adaptați cantitățile în funcție de dimensiunile tăvii pe care o folosiți).
Crema:
- 380 ml lapte
- 4 linguri gris
- 250 gr unt nemțesc cu 82% grasime
- 250 gr zahar pudra
Laptele se pune la fiert și cand incepe sa fiarbă se adaugă grișul și se amestecă bine pana se îngroașă.
Se ia de pe foc si se lasă la răcit.
Între timp untul se freacă bine cu zahărul pudră și un zahăr vanilat sau puțină esență de vanilie.
Când crema de griș este rece se amestecă cu untul frecat cu zahăr.
Asamblare:
Foaie, cremă, foaie, dulceață acrișoară (caise / prune / măceșe), foaie, cremă și ultima foaie.
Delicioasă!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu