Cozonac cu nuca și stafide de post

Ingrediente:
Blat:
- 450 - 500 gr de făină
- 90 ml apă minerală
- 70 ml lapte de migdale / de cocos
- 80 ml ulei (eu am pus și ulei de floarea soarelui și ulei de măsline)
- 4 linguri de zahăr
- 18 gr drojdie proaspătă
- doua plicuri zahar vanilat
- un praf de sare
- coaja de la un lime (sau lămâie, daca nu aveți lume)
- sucul de la jumătate de lime
- un vârf linguriță turmeric (pentru culoare)

Umplutura:
- 200 gr nucă prăjită și măcinată
- 3 linguri de zahăr (sau după gust)
- 1 plic zahăr vanilat
- o lingură rom sau o fiolă esență de rom
- două linguri cu stafide
- o lingura cacao
- trei - patru linguri lapte de migdale/cocos (cât să omogenizeze compoziția)

Pentru început punem 450 de gr de făină într-un bol și facem o adâncitură în mijloc.
Într-un bol separat se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de făină și patru linguri de lapte de migdale/cocos, călduț. Maiaua obținută se pune în făina din bolul mare și se lasă 10-12 minute, până își dublează volumul.

Mai apoi se adaugă restul de zahăr, zahărul vanilat, sarea, turmericul, coaja de lime/lămâie și puțin câte puțin din apa minerală, laptele de migdale/cocos și uleiul (in timp ce se frământă). 
Punem și sucul de lămâie și continuăm să frământăm. 
Aluatul se frământă aprox 10 min, iar acesta trebuie sa fie moale și puțin elastic. 
Dacă este nevoie mai puteți adăuga lapte, ulei sau făină.

Când aluatul este gata îl lăsați 1 - 1,5 h la dospit. 
Între timp se pregătește umplutura. 
Se prăjește miezul de nucă, apoi se macină și se amestecă cu restul ingredientelor. 

După ce aluatul a crescut suficient se scoate pe blatul de lucru presărat cu făină și se împarte în două părți egale. 
Fiecare parte se întinde în dreptunghi și se întinde umplutura de nucă pe ea. 
Rulăm fiecare bucată și ulterior împletim cele două rulade. 

Așezăm cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lăsăm 25-30 de min la dospit în tavă.

Apoi introducem tava la cuptorul încins la 170° C pentru 40-45 de min (sau până este rumenit). Dacă vi se pare prea rumenit deasupra și în rest necopt, puteți așeza o hârtie de copt deasupra cozonacului.
Eu l-am copt la cuptor clasic, pe gaz, pentru 50 de min la foc foarte mic. 

Între timp am pregătit un sirop din o ceașcă de apă și două linguri de zahăr, pe care le-am fiert 4 min. 
După ce scoatem cozonacul din cuptor îl ungem cu siropul obținut. 

Rezultatul este unul delicios și s-ar putea să primiți replici de genul: "nu cred că e de post!" 🤤😯








Ideal ar fi să fie tăiat când este complet rece sau chiar a doua zi.
Asta dacă rezistați ... 😁

Poftă bună!! 

Comentarii