Pastramă de berbecuț la cuptor cu morcovi caramelizați

Pentru pregatirea mesei incepem cu gatirea pastramei de berbecut - 1,2 kg.

Asezam pastrama intr-un vas de yena , fara adaos de apa sau vreun fel de grasime, pentru ca o sa se gateasca in suc propriu. Punem capacul vasului si dam la cuptor pentru 30 de min la 190° C.
Dupa cele 30 de min scoatem vasul, adaugam vin (alb sau rosu) cat sa acopere carnea si o punem inapoi la cuptor la 145° C pentru 1.30 - 2 h.

Nu se condimenteaza carnea cu nici un fel de condiment, nici sare sau piper, pentru ca este gata condimentata.

Pregatirea garniturii:

800 gr de morcovi se curata, se spala si se taie in bucati de aprox. 10 cm lungime si apoi fiecare bucata in patru fasii. 
Se pune o lingura de unt in tigaie, se adauga morcovii si se calesc 5 min, intorcandu-se pe toate partile. Se adauga o cana de apa, 100 ml vin, o lingura sos de soia, o lingurita otet balsamic, o lingurita de zahar brun si o lingurita de miere.


Se gatesc fara capac pentru ca lichidul sa scada si se amesteca pentru a se gati toate feliile. Cand morcovii s-au inmuiat si lichidul a scazut se calesc in grasimea ramasa pana sunt rumeniti. 
Se adauga sare si piper dupa gust si la sfarsit doi catei de usturoi pisati. Se mai lasa 30 de secunde - 1 min pe foc, amestecandu-se incontinuu pentru a evita sa se arda usturoiul. Puteti adauga niste patrunjel tocat.


Cand carnea este gatita se serveste alaturi de morcovii caramelizati si salata sau sosuri dupa preferinte.
O varianta potrivita poate fi dulceata de ardei iute.

Reteta pentru 4 portii. 


Pofta buna!
 



 

Comentarii